CartDin varukorg är tom!
Beställ nu och få din order skickad inom:

Allt du behöver veta om glidmedel

Glidmedel är ett populärt hjälpmedel för att minska friktionen vid sexuella aktiviteter. Numera finns det i en rad varianter med olika baser, smaker och funktioner. Ett bra glidmedel kan höja njutningsfaktorn flera nivåer men att hitta rätt produkt kan ibland vara svårt. Använd aldrig massageolja eller hudkräm i stället för glidmedel. För att göra det lättare för dig att hitta det glidmedel som passar just dina behov har vi skapat en liten guide.
 

Vattenbaserade Glidmedel

Glidmedel baserade på vatten

Det populära vattenbaserade glidmedlet innehåller varken silikon eller olja. Det gör att det lätt tvättas bort med varmt vatten och inte lämnar bestående fläckar på textilier. För att behålla fuktigheten innehåller vattenbaserade glidmedel särskilda ämnen som även är mjukgörande för huden. Många kan dock uppleva att vattenbaserade glidmedel snabbt absorberas av huden/slemhinnorna och därför inte vara lika länge som silikon- och oljebaserade varianter. För att återfå glidförmågan kan du applicera mer på önskade områden eller tillföra lite saliv eller vatten.

Vattenbaserade glidmedel är oftast transparenta och luktfria samt finns i neutrala eller smaksatta varianter. För att få ut så mycket som möjligt av ett vattenbaserat glidmedel bör du satsa på en trögflytande sort med neutralt pH-värde och som innehåller mjukgörande medel som karragenan. Försök undvika glidmedel som innehåller latex och glycerin då dessa ibland kan orsaka allergiska reaktioner och svampinfektioner.
 

Silikonbaserade Glidmedel

Glidmedel baserat på silikon
Den största skillnaden mellan silikon- och vattenbaserade glidmedel är varaktigheten. Silikonbaserade glidmedel är doftlösa och behåller sin glidförmåga under längre tid än vattenbaserade varianter. Silikonet bryts heller inte ner utan lämnar kroppen i samma form som det kom i.

Du som ammar eller lider av vestibulit, vaginism eller klimakteriebesvär rekommenderas att använda silikonbaserade glidmedel då deras långvariga effekt är mer skonsam mot slemhinnorna. Silikonbaserade glidmedel går också utmärkt att använda tillsammans med alla kondomer som inte är silikonbaserade.

Flera tester har gjorts för att undersöka ifall silikonbaserade glidmedel har någon negativ effekt på silikonleksaker. Trots att testerna inte påvisar någon som helst negativ effekt på produkterna krävs ytterligare forskning innan man säkert vågar rekommendera konsumenter att använda silikonbaserade glidmedel tillsammans med silikonleksaker. Andra användningsområden för silikonbaserade glidmedel är som ”hudlotion”, vid massage istället för olja, samt till insmörjning av jelly-leksaker för att undvika uttorkning och sprickor.
 

Oljebaserade Glidmedel

Även om oljebaserade glidmedel ger en mycket bra glidförmåga finns det många nackdelar med dessa glidmedel. Kvinnor riskerar att drabbas av svampinfektioner och liknande problem eftersom de flesta oljebaserade glidmedel innehåller ämnen många kvinnor inte tål. Dessa glidmedel får heller inte användas tillsammans med intimhjälpmedel eller kondomer då de löser upp materialet i produkterna. Detsamma gäller för leksaker tillverkade av jelly, cyberskin, loveclone och/eller silikon. Tänk också på att oljebaserade glidmedel kan lämna permanenta fläckar på textilier.

Silikonbaserade glidmedel fungerar ofta precis lika bra som oljebaserade men utan sagda nackdelar. Trivs du ändå bäst med oljebaserade glidmedel rekommenderar vi dig att använda ett som innehåller kokosfett eller kokosolja som består till 92% av mättat fett. Du kan också använda dig av matoljor utan problem. Var bara försiktig om du är överkänslig eller allergisk och använd helst ekologiska och kallpressade oljor. Till skillnad från de flesta andra oljor orsakar kokosolja sällan allergiska reaktioner.
 

Värmande Glidmedel

Värmande effekt
Den unika formulan i dessa glidmedel skapar en värmande effekt som ökar när man rör vid eller blåser på huden efter applicering. Värmande glidmedel är vattenbaserade och fungerar även utmärkt för en romantisk massage. Använd gärna tillsammans med ett kylande glidmedel för att höja njutningsnivån ytterligare ett snäpp.
 

Kylande Glidmedel

Kylande effekt
Ett kylande glidmedel kan vara ett bra alternativ för de som är lite känsligare. Dessa vattenbaserade glidmedel ger en kylande och pirrande känsla. Precis som med värmande glidmedel förhöjs känslan när man blåser på eller rör vid huden efter applicering. Använd gärna tillsammans med ett värmande glidmedel för att höja njutningsnivån ytterligare ett snäpp.
 

Hybridglidmedel

Hybridglidmedel är en blandning av vatten- och silikonbaserade glidmedel. Du får silikonets långvariga fuktighet tillsammans med den enkla rengöringen av vattenbaserade glid. Kom ihåg att vara försiktig när du använder hybridglidmedel tillsammans med leksaker, speciellt leksaker tillverkade i silikon eller UR3 då dessa inte alltid fungerar bra ihop.
 

Glidmedel för Analsex

Anala glidmedel
För att undvika smärtsamma friktionsskador på ändtarmen vid analsex är det oerhört viktigt att använda ett bra glidmedel. Analglidmedel har vanligtvis en tjockare konsistens som är speciellt framtagen för just analsex. Vissa analglidmedel innehåller även benzocain, vilket är ett bedövningsmedel för utvärtes bruk som hjälper till att minska den smärta som kan uppstå vid analsex. Använd rikligt med glidmedel (gärna ett silikonbaserat) och ta det väldigt försiktigt.
 

Spermiedödande Glidmedel

Nonoxynol-9 (N-9) är ett spermiedödande medel som tidigare påstods vara ett effektivt preventivmedel samt verka skyddande mot sexuella sjukdomar. Studier har visat motsatsen och förutom att dessa medel faktiskt ökar smittorisken orsakar de också en hel del biverkningar. Även om spermiedödande glidmedel idag är förbjudna i Sverige går de att få tag i tack vare internationell onlinehandel av läkemedel. Var försiktig och tänk på din och din partners hälsa.

Beställ nu och få din order skickad inom:
Produkter

Handla

Information